PREVENCIÓ D’ACCIDENTS

SALUT I SEGURETAT EN INFANTS. CONSELLS PER LA PREVENCIÓ D’ACCIDENTS

En aquesta nova entrada al blog hem penjat 3 vídeos del Canal Salut de la Generalitat de Catalunya que aporten recomanacions per la prevenció d’accidents a diferents edats.

Salut i seguretat en els primers mesos de vida

 

 

 

 

 

 

 

Salut i seguretat en els primers anys de vida

 

 

 

 

 

 

 

Seguretat i salut en infants i adolescents. Com evitar el risc?

ELS RISCOS DE LA SOBREEXPOSICIÓ SOLAR PER  ALS NENS

Ja que ens trobem enfront d’una onada de calor que, pel que sembla, es mantindrà uns quants dies, hem afegit al blog aquesta entrada on recollim els consells de la plataforma digital FAROS de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per la promoció de la salut i el benestar infantil.

En aquest vídeo, el Dr. Juanjo García, Cap de Pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu, ens detalla algunes senzilles mesures per gaudir del sol sense haver de lamentar conseqüències.

Els nens petits són molt més sensibles a les radiacions solars, i per això els pares han d’extremar les precaucions quan els fills juguin a l’aire lliure durant els mesos d’estiu.

Els raigs del sol produeixen radiacions lumíniques (llum), infraroges (calor) i ultraviolades. Els raigs ultraviolats poden ser de dos tipus: els raigs UVA, que produeixen el bronzejat en estimular la producció de melanina, i els raigs UVB, que causen les cremades de sol. Si es prenen amb precaució són beneficiosos, ja que tenen acció antidepressiva, ajuden a la producció de vitamina D i són molt útils en malalties com la psoriasi o l’acne.

No obstant això, l’excés és perjudicial, ja que pot provocar un cop de calor, deshidratació i, a la llarga, càncer de pell. Els efectes nocius són més greus en nens petits i, per això, cal fer un repàs de les mesures preventives.

La major activitat a l’aire lliure durant les vacances d’estiu fa que calgui protegir els nens amb fotoprotectors adequats i amb gorres, ulleres i fins i tot samarretes o roba folgada. Les cremes o locions amb filtre solar que s’utilitzin hauran de ser sempre resistents a l’aigua (i si no fos així, s’aplicaran repetidament), amb un factor de protecció 15 o superior.

Als nadons cal mantenir-los allunyats de la llum solar directa. Els menors de 6 mesos no s’adapten bé a les variacions tèrmiques encara que s’hagin protegit del sol amb ombrel·les. La millor protecció és mantenir els nens a l’ombra. És important utilitzar roba que cobreixi bona part del cos, preferiblement de colors clars (els colors foscos protegeixen més dels raigs ultraviolats però absorbeixen més calor), i no ajustada.

Cal parar especial atenció als nens que presentin alguna de les següents característiques:

  • Pell molt blanca (es cremen amb facilitat i gairebé mai es posen morenos), generalment rossos o pèl-rojos.
  • Antecedents familiars de càncer de pell.
  • Història d’exposició freqüent al sol en els primers anys de vida.
  • Taques “estranyes” (nevus) o en gran nombre, o pell pigada.

Si aneu a passar un dia de platja o de camp, els nens han de posar-se la samarreta i els pantalons durant la major part del temps encara que estiguin jugant a l’ombra. Cal tenir en compte que la roba no evita totalment el pas de les radiacions solars, per la qual cosa continua sent imprescindible utilitzar cremes de protecció solar.

Els dies ennuvolats o airejats donen la falsa impressió de menor irradiació, tot i que el sol s’amagui rere els núvols, el 90% de l’UV les travessen. Cal evitar l’exposició al sol principalment entre les 10 i les 16 hores.

L’exposició ha de ser progressiva, especialment durant els primers dies, ja que la pell encara no està acostumada. Durant aquesta primera fase s’han d’utilitzar les cremes fotoprotectores amb els factors més elevats i de pantalla física. En el cas dels més petits, aquest factor no ha de ser mai inferior a 30 i durant els primers dies fins i tot s’han d’utilitzar els de “pantalla total”. El fotoprotector s’ha d’aplicar a casa sobre la pell neta i seca uns 30 minuts abans de l’exposició al sol.

Com els nadons són especialment sensibles a les altes temperatures i a les radiacions ultraviolades, s’ha de protegir tant el seu cap com els ulls. Així mateix, els lactants i nens de menys de 6 mesos NO s’han d’exposar al sol mai. Cal situar-los sempre a l’ombra i fer servir protecció solar adequada, amb cremes especials per a nadons, a la pell no coberta per la roba, ja que l’ombra per si sola no elimina totalment l’exposició als raigs solars.