La recepta electrònica

La recepta electrònica o pla de medicació és el document que prescriu el professional, adreçat al pacient, on consta, entre d’altra informació, la medicació que aquest ha de prendre, la dosi, la freqüència i la durada del tractament.

A l’esquema següent es detalla cadascuna de les parts de les quals està formada la recepta electrònica:

recepta-detallada1-e1392707890162

1 Identificació del pacient: nom del pacient i número de la targeta sanitària individual (TSI) la qual és imprescindible tenir per poder crear una recepta electrònica.

2 Data darrera modificació: qualsevol canvi en el vostre Pla de medicació (ja sigui per un canvi de medicament, dosi o durada del tractament o perquè us heu visitat en un altre servei i us l’han modificat) implica la generació d’un nou codi de recepta (3), de manera que el pla de medicació anterior queda automàticament invalidat.

És molt freqüent que a la farmàcia us diguin que aquella recepta electrònica no és la darrera i que no està actualitzada. En aquest cas, adreceu-vos al taulell d’Atenció al Ciutadà del vostre CAP per comprovar si la darrera data de modificació de la vostra recepta electrònica és realment l’última. En cas contrari, us n’imprimiran una de nova.

Si a casa vostra teniu més d’una recepta electrònica, l’activa serà la que tingui la data de la darrera modificació més actualitzada.

Si la vostra recepta consta de més d’un full, en aquesta zona(2) podreu veure les pàgines que la formen.

3 Informació per a la farmàcia: codi de la recepta electrònica. Se’n genera automàticament un de nou cada vegada que es produeix un canvi en el pla de medicació. Aquest és el codi que realment necessita la farmàcia per dispensar la vostra medicació.

4 Tipus de tractament: n’hi ha de 3 tipus:

a) Tractament de curta durada: és aquell tractament que té una durada definida per a una patologia concreta de caràcter puntual.

b) Tractament de llarga durada: és la medicació crònica que cal prendre de manera habitual i durant llargs períodes de temps.

c) Tractament per seguir en cas de necessitat: és la medicació que podeu prendre quan us faci falta, però no de forma periòdica.

5 Medicament o producte sanitari i número de prescripció: nom comercial del medicament, laboratori, quantitat del principi actiu per unitat i unitats per envàs. En negreta i cursiva, trobareu el nom del principi actiu del medicament i el seu codi. Recordeu que les sigles EFG signifiquen que són medicaments genèrics i a la farmàcia us els poden dispensar d’una altra marca.

6 Dosi i freqüència: unitats que s’han d’administrar cada cert temps.

7 Durada del tractament: dies que s’ha de seguir el tractament. Si aquest és crònic trobareu la indicació “Segons evolució clínica“.

8 Prescriptor/a i centre: nom de professional que prescriu la medicació, número de col·legiat i centre al qual pertany. Penseu que en una mateixa recepta us podeu trobar el nom de més d’un facultatiu.

9 Vigència: període durant el qual us poden dispensar la medicació a la farmàcia. En els tractaments de llarga durada la vigència màxima és d’un any.

La dispensació dels medicaments es calcula automàticament a partir de la dosi, freqüència, durada del tractament i unitats que conté l’envàs. Si a la farmàcia no us poden donar els medicaments fins a una data determinada (perquè hàgiu pres més medicació de la prescrita, perquè l’heu perdut, etc.) preneu nota del que us diguin, demaneu hora amb el professional i informeu-lo de la nova situació i, en cas de necessitat, us ajustarà la medicació. Recordeu que és molt important que les persones que tenen cura de la vostra salut estiguin assabentades en tot moment de qualsevol canvi que us pugui afectar.

10 Comentaris: notes que fa el professional respecte al tractament (en dejú, abans d’esmorzar, medicament finançat, etc.).

Cal destacar que hi ha medicació que precisa validació sanitària. En aquest cas trobareu el comentari “Pendent de validació. Disponible en 48 hores” i només la podreu recollir a la farmàcia passat aquest termini.

11 Cost orientatiu: és el preu total de tots els medicaments que us podran subministrar amb aquest Pla de medicació. El cost per al pacient dependrà del seu tipus de cobertura.

12 Informació per al/per a la pacient: informació addicional d’utilitat que recorda:

– que quan recolliu la medicació a la farmàcia heu de portar la TSI i la recepta electrònica,

– que retireu els medicaments a mesura que els necessiteu,

– que si perdeu el pla de medicació, en podeu demanar una còpia al vostre CAP.

 

 

 

via La recepta electrònica

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.