Recomanacions per la conservació i transport de les vacunes

Com ja sabeu, les vacunes incloses en el calendari de vacunacions del Departament de Salut es proporcionen i administren gratuïtament a les consultes de Pediatria. Hi ha, però, altres vacunes recomanables que no estan finançades pel Departament, i alguns pares i mares decidiu comprar-les i portar-les a la consulta per que siguin administrades als vostres fills i filles.

Ens hem trobat amb algun cas de vacunes malmeses (per exemple, congelades) per culpa d’una conservació inadequada durant el seu emmagatzematge o transport. Per aquest motiu, hem cregut adient incloure al blog aquest document de recomanacions sobre la conservació i transport de les vacunes elaborat per les nostres companyes de l’Equip de Pediatria del CAP de Vilafant:

RECOMANACIONS PER LA CONSERVACIÓ I TRANSPORT DE LES VACUNES COMPRADES A LA FARMÀCIA

 Les vacunes són medicaments que han de ser conservats adequadament abans de ser administrats. Qualsevol manipulació inapropiada de la vacuna pot ocasionar una pèrdua de potència i eficàcia d’aquesta.vacuna

Per garantir la conservació de les vacunes comprades a la farmàcia, tant en el transport com en l’emmagatzematge a casa, és necessari mantenir la cadena del fred, i ho podrem fer de la següent manera:

  • El millor és adquirir la vacuna a la farmàcia el mateix dia que es té cita al CAP per vacunar. Prèvia reserva del medicament, es recull a la farmàcia i es transporta, de forma adequada, fins al centre mèdic.acumuladornevera
  • El transport de la vacuna s’ha de fer en nevera isotèrmica, amb un acumulador de fred que no ha d’estar en contacte amb la vacuna; per tant, el separarem embolicant-lo amb un drap o mitjançant un cartró que faci de separador. Els acumuladors de fred que s’utilitzin han d’estar a una temperatura entre 2º i 8ºC (preferiblement dins de la nevera). En cas d’utilitzar acumuladors congelats, aquests s’han de treure del congelador 1-2 hores abans i no han de tocar mai les vacunes directament; s’han de separar per evitar que puguin congelar-les. No es recomana sobrepassar les 2-3 hores en bosses, caixes i/o neveres portàtils isotèrmiques.
  • A casa conservarem la vacuna dins la nevera, en una zona central, mai la posarem a la porta o enganxada a algunes de les parets. Procurarem que la nevera estigui entre 2ºC i 8ºC.
  • Mai traurem la vacuna de la seva caixa ni l’exposarem a fonts de calor o a la llum, ja que es podria malmetre.
  • RECORDEM QUE, PER ORDRE DEL DEPARTAMENT DE SALUT DE CATALUNYA, EL PERSONAL SANITARI DEL CENTRE NO POT ADMINISTRAR VACUNES ADQUIRIDES PER CANALS DE DISTRIBUCIÓ NO HABITUALS DEL MEDICAMENT, ÉS A DIR, COMPRADES PER INTERNET O A FARMÀCIES UBICADES FORA DE L’ESTAT ESPANYOL.
Aquesta entrada s'ha publicat en Consells pediàtrics i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.